Γνωρίστε την ψείρα

Η φθειρίαση είναι παρασίτωση που απαντάται στο ανθρώπινο είδος από τα αρχαία χρόνια. Τον άνθρωπο προσβάλλουν 3 είδη ψείρας:

η ψείρα του τριχωτού της κεφαλής,
η ψείρα του σώματος και
η ψείρα του εφηβαίου.

 

5185821 300x225 - Τι είναι η φθειρίασηΑφορά ιδιαίτερα την παιδική ηλικία και αυτό διότι διασπείρεται πολύ εύκολα από παιδί σε παιδί κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, μέσω αντικειμένων κοινής χρήσης (βούρτσες, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα κτλ) ακόμη και από τα ρούχα των παιδιών που κρέμονται σε διπλανές κρεμάστρες στο σχολείο ή τους παιδικούς σταθμούς. Προσβάλλει συχνότερα τα άτομα της λευκής φυλής και τα κορίτσια. Είναι σημαντικό να ανιχνευθεί και να θεραπευτεί γρήγορα για να αποφευχθεί η μετάδοση της σε άλλα άτομα.

 

Η ψείρα του τριχωτού της κεφαλής είναι ένα μικροσκοπικό, γκρίζο-λευκό έντομο μεγέθους μόλις 3-4 χιλ. Τόσο η θηλυκή όσο και η αρσενική ψείρα μπορούν να απομυζούν αίμα και με τα πόδια τους να προσκολλώνται γερά στις τρίχες. Η θηλυκή ψείρα ζει περίπου ένα μήνα στη διάρκεια του οποίου γεννά 7-10 αυγά την ημέρα τα οποία «στερεώνει» σταθερά στη βάση των τριχών του ατόμου ξενιστή. Τα αυγά γονιμοποιούνται σε 8 ημέρες απελευθερώνοντας τις νύμφες που ωριμάζουν σε άλλες 8 ημέρες. Οι ώριμες ψείρες τρέφονται απομυζώντας το αίμα του ξενιστή επάνω στο τριχωτό της κεφαλής και στις παρακείμενες περιοχές προσώπου και λαιμού. Τα αυγά ή κόνιδες παραμένουν στο τριχωτό και απομακρύνονται καθώς μεγαλώνουν οι τρίχες. Οι κόνιδες που εντοπίζονται σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός εκατοστού από το τριχωτό δηλώνουν ότι δεν μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη γιατί χρειάζονται την επαφή με το δέρμα για να επιβιώσουν.

 

Η ώριμη ψείρα μπορεί να επιβιώσει έως 55 ώρες μακριά από το δέρμα του ξενιστή. Οι ψείρες δεν πετούν, ούτε χρησιμοποιούν τα κατοικίδια ζώα ως ενδιάμεσους ξενιστές. Επίσης, δεν έχουν προτίμηση σε καθαρά ή βρόμικα κεφάλια.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει η φθειρίαση;

515180 300x224 - Τι είναι η φθειρίασηΟ ερεθισμός που προκαλείται όταν η φθείρα απομυζά αίμα από το δέρμα και το σάλιο της οδηγούν σε έντονο κνησμό, που μπορεί να προκαλέσει εκδορές και επιμολύνσεις του δέρματος. Έτσι λοιπόν, κάθε παιδί που ξύνει το κεφάλι του πρέπει να ελέγχεται για φθειρίαση. Αυτό που εύκολα μπορείτε να δείτε, είναι τα αβγά της φθείρας που βρίσκονται κολλημένα στη βάση της τρίχας. Είναι πολύ μικρά άσπρα αβγά, που όταν είναι πολλά σας δίνουν την εντύπωση ότι το παιδί έχει πιτυρίδα. Η διαφορά είναι ότι αυτά δεν πέφτουν με το τίναγμα των μαλλιών γιατί είναι κολλημένα στην τρίχα. Αν ψάξετε καλά θα βρείτε και φθείρες, που είναι πολύ μικρά ζωάκια χρώματος γκρίζου που περπατούν πάνω στο κεφάλι του παιδιού. Εάν το παιδί σας έχει για πολύ καιρό τις φθείρες υπάρχει η πιθανότητα να παρουσιάσει υποτροπιάζουσες πυοδερμίες στην περιοχή του αυχένα και τον αυτιών, σταφυλοκκοκικές λοιμώξεις στις ίδιες περιοχές, ακόμα και διογκωμένους λεμφαδένες, Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να κινητοποιηθείτε και να ψάξετε για φθειρίαση.

 

Η καλύτερη φροντίδα

Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα τοπικά αντιφθειρικά όπως οι πυρεθρίνες και πυρεθροειδή, το μαλαθείον, το lindane και το benzyl alcohol, τα οποία προορίζονται για παιδιά άνω των δύο ετών. Εφαρμόζονται τοπικά στο κεφάλι του παιδιού και χρειάζεται επανάληψη μετά από 7 ημέρες. Δυστυχώς, έχει παρατηρηθεί ότι οι ψείρες έχουν αναπτύξει αντοχή στις χημικές ουσίες και τις περισσότερες φορές το παιδί επιβαρύνεται με φάρμακα χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

 

Η έμπειρη ομάδα μας είναι εδώ να λύσει το πρόβλημα και να σας απαλλάξει από τα απεχθή παράσιτα χωρίς τη χρήση φαρμάκων, εντομοαπωθητικών και άλλων βλαβερών ουσιών. Χρησιμοποιώντας μόνο αιθέρια έλαια και ειδικές μαλακτικές κρέμες με ουδέτερο pH, που από μόνες τους έχουν την ιδιότητα της ασφυξίας αφαιρούμε τρίχα τρίχα την κόνιδα και το παράσιτό της (ψείρα). Οι θεραπείες μας εφαρμόζονται με ιδιαίτερη ευαισθησία τόσο στο παιδί όσο και στους γονείς όταν αυτό απαιτείται. Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι διαδικασία απομάκρυνσης και όχι εξόντωσης των παρασίτων. Εξου και είμαστε το μοναδικό κέντρο που αναλαμβάνει παιδιά από τη γέννησή τους. Ο καθαρισμός διαρκεί περίπου 2 ώρες ανάλογα με τον βαθμό φθειρίασης και το μήκος των μαλλιών του κάθε παιδιού. Ο έλεγχος σε όλη την οικογένεια είναι υποχρεωτικός πριν την εφαρμογή της θεραπείας. Η απομάκρυνση των παρασίτων και των αυγών τους γίνεται σε μία μόνο επίσκεψη. Παράλληλα, δίδονται και οδηγίες στα παιδιά και στους γονείς, μετά από κάθε θεραπεία, για να γνωρίζουν πως θα διατηρήσουν τα κεφάλια των παιδιών τους για πάντα ελεύθερα από παράσιτα και κνησμό.